Új koktélok kikísérletezésénél már régóta az ételek ízvilágát veszik alapul, így logikus volt a gondolat, miszerint az olívaolaj a koktélok ízén is hasonlóképpen javíthat. Csak pár cseppről beszélünk, mégis elég, hogy ízletesebbé, még könnyebben fogyaszthatóvá tegye az italunkat mivel kiválóan kiemeli az ízeket. Leginkább Martini alapú italoknál használják, de bátran kísérletezzünk az alábbi támpontok segítségével:
Nem rázva, csepegtetve
Ha az eredeti összetevőkkel együtt shaker-be tesszük és felrázzuk az olajat is, ezernyi csepp kerül az italunk tetejére és bár elkortyolva biztosítja a puha ajkakat, mégsem biztos, hogy egy ajakápolót szeretnénk inni. Érdemes inkább a kész koktél tetejére egy pár apró cseppet önteni, így a megjelenése is szebb lesz és az ízeket is jobban kiemeli. Esetleg tojásfehérjét tartalmazó koktélnál próbálkozzunk először, az ugyanis kiválóan emulgeálja az olajat.
Pohár szélére
Ha túlzásnak találjuk az extraszűz olajat a poharunkban, használjuk csak a pohár szélét megnedvesíteni, majd fordítsuk sóba a poharakat. (Így készül pl. a Salty Dog, amiben grapefruit lé és vodka van, ehhez pedig kiválóan illik a sós-olajos perem.)
Íz párosítás
Az olívaolaj pikáns, kissé kesernyés, herbális ízét érdemes egy eredetileg édeskés, kevés savat is tartalmazó recepttel párosítani.
Mediterrán koktél receptötlet
Hozzávalók:
60ml gin
15ml narancslikőr
30ml citromlé
1/2 tk vanília paszta
15ml cukorszirup
1 tojásfehérje
15ml extraszűz olívaolaj
jég

Elkészítése:
3db jégkockával rázzuk az egészet össze egy shaker-ben egészen addig, amíg a jég majdnem teljesen feloldódik.
Öntsük koktélpohárba és azonnal tálaljuk.
Felhasznált irodalom és kiemelt kép: https://www.urbandaddy.com/articles/39396/olive-oil-cocktails-are-a-thing-now
Írj egy hozzászólást