SAJTFONDÜ

SAJTFONDÜ

Egy igazi téli különlegesség: hangulatos és gyakorlatilag semmilyen előkészületet nem igényel. Egy jó recept és a megfelelő mártogatósok kiválasztásával pedig kezdődhet is a buli!

Még ma sem tisztázott, hogy eredetileg svájci vagy francia, de amúgy is nyugodtan eltérhetünk a klasszikus receptektől. A lényeg, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk és legalább két féle sajtot válasszunk.
Ezek leggyakrabban az Ementáli és a Gruyere sajtok. A svájciak klasszikus receptjében találunk emellett Appenzeller-t is, ez kellemes fűszerezettséget ad a fondünek, amit a franciák inkább a Comté vagy Beaufort hozzáadásával érnek el.

 

Ökölszabálynak elmondható, hogy 25dkg sajttal és 1 dl borral számolhatunk egy főre némi cseresznyepálinkában (kirsch) elkevert kukoricakeményítővel.

 

Eredeti célja az volt, hogy télen, amikor a friss étel elérhetetlen volt az Alpok földművesei számára, valamilyen módon feldolgozzák az addig felhalmozott alapanyagokat. A bort, fokhagymát, fűszereket és sajtokat összefőzve, száraz kenyérrel tálalva már a 17.század végén is jegyeztek fel recepteket. Bár a fondü gyökerei a hegyekre vezethetők vissza, a jó ízű étel hamar eljutott az alacsonyabban fekvő vidékekre, városokba is, ahol előszeretettel fogyasztották a Gruyere sajtot, így lett ez a ma ismert recept egyik kihagyhatatlannak tartott összetevője az ementáli mellett. (Ahhoz, hogy a ma ismert formáját elérje, sok változáson ment át, volt idő, amikor tojással készítették.)

Abban, hogy ennyire elterjedjen, nagy szerepet játszott a Schweizer Käseunion (Svájci Sajt Egyesület) 1930-as évekbeli tevékenysége, melynek során olyan aktívan próbálták rávenni a svájciakat a sajtfondü fogyasztására, hogy gyakran már ’Sajt Maffia’-ként emlegették őket.

Arra, hogy mit tegyen az, aki a tunkolás közben a lábasba ejti a kenyerét sok féle hagyomány született az ellenkező neműek végig csókolásától a számla fizetéséig.

Recept ajánlat:

Hozzávalók 2 személyre:

1 gerezd fokhagyma

2 dl száraz fehérbor

1 csapott teáskanál kukoricakeményítő

1 kupica cseresznyepálinka

25 dkg Gruyere sajt

25 dkg Ementáli sajt

Elkészítése:

Reszeljük le a sajtokat.

Egy félbevágott fokhagymával kenjük be a fondü edényünk oldalát.

Egy másik edénybe öntsük bele a fehér bort és hagyjuk melegedni, amíg gyöngyözni kezd. Fűszerezzük sóval, borssal és őrölt szerecsendióval.

Keverjük el a kukoricakeményítőt a cseresznyepálinkában.

Fokozatosan adagoljuk a reszelt sajtot a borhoz, közben keverjük cikk-cakk irányban, hogy ne álljon össze egy nagy sajt labdává. Ha felolvadt, keverjük át újra a keményítőt és öntsük a sajtunkhoz. Főzzük addig, amíg a megfelelő sűrűséget elérjük (kb 5-8 perc) majd töltsük át a fokhagymás fondü edényünkbe, amit az asztalnál folyamatosan melegen tudunk majd tartani.

 

Fontos, hogy fehérbort (vagy meleg teát) fogyasszunk az étkezés során, mert a hideg víz vagy üdítő gyomorfájást idézhet elő, ahogy összeugrasztja a gyomrunkban a meleg sajtot!

 

Leginkább a száraz fehérborok illenek hozzá. Ha tehetjük válasszunk Sancerre-t vagy Rajnai rizlinget. Ha nem vagyunk borosak, száraz almaborral vagy sherry-vel is érdemes megkóstolni.

Mártogatni sok féle alapanyag jó lehet, de a legnagyobb mennyiségben érdemes a felkockázott, enyhén megszikkadt kenyeret tálalni (Svájban kizárólag ezzel eszik).
Emellé akár mártogatni akár csak könnyítésképp vághatunk össze répát, almát, körtét. De jól passzol hozzá a párolt brokkoli, spárga, kelbimbó, cukkini és a főtt burgonya is.
Az igazán különleges alkalmakra tegyünk mellé szalámi szeleteket vagy húsgombócot. De tálalhatjuk apróra vágott steak hússal vagy sült garnélarákkal.

 

Felhasznált irodalom: https://theculturetrip.com/europe/switzerland/articles/a-brief-history-of-cheese-fondue/
https://www.epicurious.com/recipes/food/views/Cheese-Fondue-231492?fbclid=IwAR00_jjN1sPuGcyW1mxLeehl9R9Cq2zrbIKP1zm5U6nJS2RZgGgkp0yZP-0

Kiemelt kép: https://www.marchespublics-mtl.com/recettes/fondue-au-fromage/
Felhasznált képek: simpleseasonal.com/recipes/meat-eggs-dairy/cheese/surf-and-turf-cheese-fondue

Szerző: | 2019-02-19T13:57:10+00:00 2018, december 14|ÉRDEKESSÉGEK, RECEPT, SAJT|1 hozzászólás

Egy hozzászólás

  1. att.wolf 2019 január 8 at 10:38 - Válasz

    Egyszerű, nagyon igényes összefoglaló, a legtöbb ilyen recept túl van bonyolítva.
    Nagyon rendben van, köszönöm

Írj egy hozzászólást

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..