BIVALYMOZZARELLA

BIVALYMOZZARELLA

Eredete:

Az eredeti, friss Mozzarella di Bufala magas víztartalmú és laza szerkezetű eltérően a gumiszerű, kommersz, tehéntejből készült mozzarelláktól. A bivalymozzarellának van egy finom, jellegzetesen édes íze a bivalytejtől.

Kép: youtube/tasty

Az eredeti, DOP jelzést kapott bivalymozzarella a dél-olasz Campana régióból származik, ahova a normannok vitték magukkal, amikor a 11.században betörtek a területre, de ma már a következő öt olasz tartományban is készítik: Casente, Salerno, Lazio, Nápoly és Foggia.

A szó az olasz mozzare, vagyis vág/darabol szóból ered, hiszen eredetileg kézzel vágták.

 

Készítése:

Tekintve, hogy a bivalytej ritka és értékes alapanyag, (a bivaly csak napi 8l tejet ad a tehén 25l-éhez képest) ez a végtermék árán is meglátszik.

A tej megalvasztását tejoltóval végzik, az aludttejet felvágják, majd forró vízben melegítik és amikor elérték a megfelelő állagot (még nem törik), akkor kinyújtják egy méter hosszúságúra, labdákat sodornak belőle és sós páclébe helyezik kialakítandó a külső felületet és formát.

 

Felhasználása:

Bár az olasz konyha gyakran használja tradicionális ételeibe, amiből a legismertebb a pizza (bár ehhez inkább egy speciális mozzarellát használnak, amiben kevesebb a zsír- és víztartalom), az ínyencek mégis leginkább nyersen fogyasztják: felszeletelik, olívaolajat csepegtetnek rá, megszórják friss, aprított bazsalikommal és paradicsommal rétegezik.

Fogyasszuk minél frissebben!

 

Érdekességek:


Források: Juliet Harbutt: Sajtok
http://www.edelices.com/medias/difference-mozzarella-bufala-et-burrata
https://www.finedininglovers.com/stories/mozzarella-facts-figures/

Kiemelt kép: https://www.finedininglovers.com/stories/mozzarella-facts-figures/

Szerző: | 2019-02-19T14:02:29+00:00 2018, szeptember 18|ÉRDEKESSÉGEK, SAJT|0 hozzászólás

Írj egy hozzászólást

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..