FETA

FETA

A Feta talán a legismertebb fehér pácolt sajt. Hagyományosan juhtejből vagy vegyesen juh- és kecske tejből készítik; állaga puha, omlós.

Kép: mylittlegreekfoodbook.com

Az igazán jó minőségű Feta íze enyhén sós, visszafogottan savas, kellemesen krémes, vajas. Utóíze borsos, finoman gyömbéres, egy kevés édes érzettel.

Eredetére vonatkozóan folyamatos viták voltak egészen 2002-ig, amikor a sajt megkapta eredetvédettségét.

Ez éppúgy szabályozza a készítés módját ahogy azt is, hogy Görögország mely területein lehet készíteni.

Hagyományosan a megalvadt tejet egy fából készült fésű szerű eszközzel kockákra vágják, majd besózzák és egy durva szövésű kendőbe téve csepegtetik le a fölösleges savót. Az így kapott sajtot a tejsavó és a sós páclé keverékében 1-2 hónapig tárolják egészen a fogyasztásig.
A nagy mennyiségben előállított Fetát csupán néhány napig érlelik, sokszor nem is sós páclében, hanem olívaolajban, majd kockára vágják és csomagolják.

Görögországban és a Közel-Keleten közvetlen fogyasztás előtt a Fetát beáztatják hideg vízbe vagy tejbe 10-15 percre, így a felesleges só eltávozik belőle, de a sajt jellegzetes íze megmarad.

Források: Juliet Harbutt: Sajtok; mylittlegreekfoodbook.com
Kiemelt kép: disicouture.com

Szerző: | 2018-03-07T11:07:21+00:00 2018, március 5|ÉRDEKESSÉGEK, SAJT|0 hozzászólás

Írj egy hozzászólást

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..