PECORINO Romano/ Sardo/ Toscano DOC

PECORINO Romano/ Sardo/ Toscano DOC

A Pecorino általános elnevezése a tisztán juhtejből készített sajtoknak, melyet általában annak a régiónak a nevével együtt használnak, ahol a sajtot készítik.

Pecorino Romano

A Pecorino Romano színe a fehértől a halvány sárgáig terjed, szabálytalan alakú apró lyukak találhatók benne. Ahogy a sajt érik, a szalmasárga kéreg sötétebbé válik, a nedves, szemcsés sajttésztának sós, gyümölcsös, jellegzetesen pikáns, testes íze lesz.
Eredetileg Róma környékéről származik, ám ahogy Róma terjeszkedett és a sajt iránti kereslet nőtt, a termelés nagy része átköltözött Szardínia szigetére, melynek ma már saját sajtja is van.
Az olasz konyha a Pecorino Romanót legtöbbször ételekre reszelve használja sós, kemény természetéből adódóan.

Kép: cheesemerchants.com

Pecorino Sardo

A Pecorino Sardo Szardínia szigetén készül, az ott honos virágok, fűfélék felhasználásával. A Pecorino Sardo kisebb, mint a Romano és a szigeten őshonos juh tejéből kell készíteni.
A Pecorino Sardo Dolce 20-60 napig érlelt, finom, édes, sosem csípős vagy kesernyés, tésztája kemény, de rugalmas.
A Maturo legalább 12 hónapig érlelt változat, keményebb, szemcsés és száraz, testes, csípős, íze összetett, édeskés, diós, növényi zamatokkal, sós utóízzel.
Gazdag ízvilága miatt ajánlott sajttálakra, előételként vagy bor-sajt párosításokba. Alternatívája lehet a Pecorino Romanónak, de az ételre reszelve elveszíti jellegzetes aromáit.

Kép: pecorinosardo.it

Pecorino Toscano

A nevének megfelelően Toszkána sajtja. A fiatal változat rugalmas, aromás, gyümölcsös, a fekete kérgű érlelt változata, a Pecorino Toscano Crosta Nero pedig inkább érett, jellegzetesen diós, karamellás ízvilágú.
A Pecorino Toscano ideális azok számára, akik nem szeretik a túl erős karakterű sajtokat. Előételként, melegszendvicsbe vagy testesebb húsok mellé ajánlott. A fitalabb változatot pedig a gyerekek is kedvelni szokták.

Kép: igourmet.com

 

A DOC által meghatározott területeken kívül készült sajtok Caciotta néven kerülnek forgalomba.

 

Források: Juliet Harbutt: Sajtok; dievole.it
Kiemelt kép: Pinterest

Szerző: | 2018-07-20T19:31:26+00:00 2018, február 6|ÉRDEKESSÉGEK, SAJT|0 hozzászólás

Írj egy hozzászólást

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..