SAJT + bor

SAJT + bor

Milyen bort válasszunk a sajtunk mellé? Néhány alapszabály figyelembevételével könnyedén kiigazodhatunk a borok rengetegében. Ezeket szedtük most össze Nektek.

A legfontosabb, hogy azonos intenzitásban gondolkozzunk. A borok érlelése, aromája, sav- és alkohol tartalma, illetve a sajtok kora, fajtája meghatározó. Akkor alakul ki megfelelő harmónia a kettő között, ha nem nyomjuk el egyiket sem a másikkal.

 

Idővel a sajt veszít a víztartalmából és koncentrálódik az íze. Egy könnyű friss kecskesajtot vétek lenne egy intenzív magas alkohol tartalmú vörösborral agyon nyomni, de általánosan elmondható, hogy a keményebb, érlelt sajtokhoz (Gruyère, Manchego, Parmezán) jól illenek a nagyobb vörösborok.

Sajt + édes bor?
Az édes borok érdekes módon tökéletesen illenek a büdös, mosott kérgű, vagy kékpenész erezetű sajtokhoz. Érdemes kipróbálni a kék Stilton-t egy portóival vagy a rokfort sajtot egy jó Tokajival (esetleg egy Sauternes-el).

Azonban ha egy lágy, krémesebb sajthoz keresünk bort, válasszunk habzó bort, mert a magasabb savtartalom és a buborékok gyönyörűen kiemelik a sajt ízjegyeit. Így a Brie-t, Camembert-et vagy Époisses-t pezsgővel párosítsuk.

Végül bízzunk a régió adta lehetőségekben. Ha egy adott helyről választottunk sajtot, pl egy francia kecskesajtot, akkor kóstoljuk meg a helyi jellegzetes borral, jelen esetben egy Loire menti Sauvignon blanc-al, vagy az Épossies-t Chardonnay-val. Az ilyen párosításokkal ritkán tévedünk nagyot.

De legyen segítségünkre az alábbi összefoglalás:

 

Friss sajtokhoz
(mozzarella, burrata, kecskesajt, feta, ricotta)

 

Fehér borból: fiatal, száraz fehérbor, mint a Pinot Blanc, Muscadet, Verdejo, Sauvignon Blanc vagy egy fiatal Chardonnay
A sósabb ízű friss sajtokhoz (pl. feta) illik egy félszáraz Gewürztraminer vagy egy Rajnai rizling is.
Rozéból válasszunk száraz, ropogós, könnyed fajtát.
Vörösborból mindenképp maradjunk egy könnyed, gyümölcsös, fiatal-, nem hordóban tartott bornál. Pl. Kadarka

 

Lágy, krémes sajtokhoz
(brie, camembert)

 

Száraz pezsgő, könnyű, száraz, acéltartályos Chardonnay, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Zöld veltelini.
Száraz, könnyű, fiatal, gyümölcsös, acéltartályos vörösbor: Kadarka, Pinot noir, Gamay, Cabernet Franc, Zweigelt.

 

Mosott kérgű sajtokhoz
(Époisses, Reblochon, Taleggio)

 

Száraz pezsgő; száraz- és félszáraz, acéltartályos fehérborok pl. Gewürztraminer, Szürkebarát, Rizling.
Vörösborból Beaujolais vagy Pinot noir.

 

Félkemény sajtokhoz
(Gruyere, Gouda, Provolone)

 

Száraz, fehér, enyhe érlelést kapott fehérborok: Chardonnay, Szürkebarát
és szintén enyhe hordós érlelésen átesett vörösborok. Pl. Kékfrankos, Chianti vagy egy fiatal Bordeaux-i.

Kemény sajtokhoz
(Cheddar, Parmezán)

 

A fiatalabb kemény sajtokhoz kínálhatunk pezsgőt, de a kicsit érettebbekhez inkább sherry-t adjunk.
Vörösborokból már választhatunk hordós érlelésű tételeket.

 

Kék penészes sajtokhoz
(gorgonzola, rokfort, stilton)

 

Az enyhébb ízű kéksajtunkhoz választhatjuk a lágy sajtokhoz illő borok bármelyikét, az erősebb, sósabb karakterűekhez jól illenek a nemesrothadáson átesett édes fehérborok, mint a Tokaji vagy más desszertborok és késői szüretelésű borok.
Vörösborokból ugyan így válasszunk édes, erősített borokat, mint a portói.

Olvasztott sajthoz
(raclette)

 

Akár fehér, akár vörös fajtát választunk, legyen magas savtartalmú és könnyed. Pl. Juhfark, Pinot blanc vagy Chablis.

Ha nincs időnk kísérletezni, íme egy pár klasszikusnak számító sajt-bor párosítás némi gyümölccsel kiegészítve:

Felhasznált irodalom: winefolly.com/tutorial/6-tips-on-pairing-wine-and-cheese/

www.winemag.com/2015/03/26/wine-and-cheese/

Képek: www.saga.co.uk/magazine/food/drink/pairing-wine-with-cheese
sequinsatbreakfast.com/8101-2/
www.winemag.com/2015/03/26/wine-and-cheese/

Kiemelt kép: www.angelapersonaltuscantour.com/wine-tours/group-wine-tours/chianti-wine-cheese-chocolat-and-limoncello-tasting/

Szerző: | 2019-02-19T13:54:06+00:00 2019, január 16|ÉRDEKESSÉGEK, SAJT|0 hozzászólás

Írj egy hozzászólást

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..