SAJT + sör

SAJT + sör

Talán kevésbé megszokott a sajt tálhoz sört kínálni, mint borral párosítani, de nem kevésbé izgalmas és a végeredmény kiváló. Nem csak sör fanatikusoknak!

Először is nézzük a tényeket:

  • A sörben lévő kesernyés íz semlegesíti a sajt zsírosságát így az könnyebben fogyaszthatóvá válik.
  • A buborékok természetes radírként radírozzák le a szájpadlást két falat között, így nem, hogy elfedik a sajt ízét, segítenek a teljes ízélmény szinten tartásában.
  • A sör savtartalma is a száj frissességének megőrzése miatt fontos, így elkerülhetjük, vagy legalábbis jobban kitolhatjuk az ízlelőbimbók fáradását.

 

 

A sajt+bor párosításnál már említett alapszabályok itt is érvényesek:

Könnyebb sajtot, könnyű sörrel párosítsunk és ha van lehetőségünk, ne hagyjuk ki a terroir adta lehetőségeket: ami egy helyről származik, az nagy többségében illik is egymáshoz.

 

Mindenkit ösztönzünk a kísérletezgetésre, de tartsuk szem előtt az alábbi jól bevált iránymutatókat.

Friss sajtokhoz:

Német-és belga búzasörök jó választás lehetnek, hiszen a friss, citrusos sör jól kiegészíti a könnyed sajtokat. Ha a sajtban kifejezetten érződik egy fajta virágosság, kínáljunk hozzá pilseni sört.
Ha annyira friss sajthoz keresünk sört, mint a burrata, mozzarella, vagy mascarpone, akkor jusson eszünkbe a gyümölcssör; párosítsuk pl. a cseresznyesörrel.

Érleltebb sajtokhoz:

Félkemény-, kemény sajtoknál a karamell és a diós jelleg a kulcsszó.
Az, hogy végül milyen sör illik hozzá a leginkább, nagyban befolyásolja, hogy mennyire érett ízű sajttal van dolgunk. Ennek megfelelően kóstoljuk össze Amber-vagy Old Ale-el vagy akár egy baksörrel a megfelelő harmónia megtalálásához.

Lágy és mosott kérgű sajtokhoz:

Ehhez a sajttípushoz mindenképp a nagy és merész sörök közül keresgéljünk. Egy IPA, ami egzotikus ízekben gazdag, vagy egy Belga Ale sör kiváló választás lehet. Ezeknél a sajtoknál jelentős zsírtartalommal kell számolni, így nem baj, ha a sör kicsit kesernyésebb.

Kék sajtokhoz:

A gyümölcsösség vezéreljen minket, ha kék sajthoz keresünk társat. Egy IPA vagy egy erősen malátázott, édeskés, karamellás ízvilágú Árpabor (Barleywine) klasszikusnak számít. A magas alkohol tartalom és a visszafogott széndioxid tartalom könnyít a kéksajtok zsírtartalmán.

 

 

Felhasznált irodalom: www.craftbeer.com/beer-and-food/pairing-beer-and-cheese-10-styles
www.seriouseats.com/2015/02/how-to-pair-beer-and-cheese.html

Képek: www.dorothylane.com/curds-hops/
www.craftbeer.com/beer-and-food/pairing-beer-and-cheese-10-styles
www.lucianopignataro.it/a/abbinamento-birra-mozzarella/95974/

Kiemelt kép: www.wisconsincheeseman.com/

Szerző: | 2019-02-19T13:42:07+00:00 2019, február 1|ÉRDEKESSÉGEK, SAJT|0 hozzászólás

Írj egy hozzászólást

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..